Herdenking halve eeuw monument Slag bij Ane op 29 juli 2017
Op zaterdag 29 juli jl. vond onder grote belangstelling de jaarlijkse herdenking van de Slag bij Ane plaats. Het bijzondere hierbij was dat op precies dezelfde dag en tijd vijftig jaar eerder (zaterdag 29 juli 1967 te 15.00 uur) het herinneringsmonument te Ane werd onthuld. De steevast aan de herdenking voorafgaande lezing was hieraan dan ook gewijd.
Spreker van die middag mr. W. Visscher stipte, aan de hand van een beamer-presentatie, de hoogtepunten aan van de afgelopen halve eeuw van het bestaan van het monument.
Ook de oprichters van het monument kregen hierbij ruime aandacht van de spreker. Allereerst was dat de Ommenaar Dieks Makkinga die indertijd als het ware hemel en aarde moest bewegen om de autoriteiten mee te krijgen in zijn streven om het monument ‘van de grond te krijgen’. Dit leek pas te lukken bij een de door hem gestarte zegelactie in zo’n dertig gemeenten in Noord en Oost- Nederland, waarvan slechts een enkele haar toestemming meende te moeten ontzeggen. Tekenend was dat dit laatste ook bij nota bene de eigen gemeente Gramsbergen het geval was. Dit terwijl de burgemeester zich aanvankelijk zeer positief had opgesteld. De zaak kwam pas in een stroomversnelling toen ds. Harm van Lunzen uit Odoorn deel van het oprichtings-comité ging uitmaken. Deze predikant beschikte over uitstekende contacten met tal van toenmalige prominente Nederlanders, waaronder ook veel burgemeesters, bestuurders, professoren, rechters en Kamerleden. Vele tientallen van hen meldden zich aan als lid van het comité van aanbeveling van het initiatief inzake oprichting monument Slag bij Ane. Spoedig daarna kon er een stuk grond voor het monument worden aangekocht. Een warm medestander, tevens lid van het oprichtings-comité, Evert Jan Schuurman uit Ruinerwold, bouwde samen met bovengenoemde Makkinga steentje voor steentje het monument op. Een andere werker van het eerste uur was de Gramsberger Albert Regeling, een oude vriend van Makkinga. Hun namen staan in het monument gegrift. De feestelijke onthulling van het monument in 1967 werd onder zeer grote belangstelling verricht door mr. dr. H.P. Schaap, pro deo advocaat te Zierikzee, die bij deze gelegenheid ook de feestrede hield. Deze ging over de betekenis van de Slag bij Ane voor de vrijheid van Drenthe. De bijeenkomst, die werd geleid door ds. van Lunzen, werd afgesloten door een trompetblazer van de Johan Willem Friso-kapel uit Assen en een gedicht geheten Ballade van de Slag bij Ane door de dichter Roel Reijntjes. Ook een halve eeuw later ondervindt het monument nog steeds grote belangstelling. (W.V. 2017)
Laat een reactie achter